Cadier en Keer

Parochiekantoor Cadier en Keer

Groenstraat 2
6267 EM Cadier en Keer

Openingstijden:
Dinsdag van 11.00 tot 12.00 uur
Vrijdag van 15.30 tot 16.30 uur


+31(0)43-4071238
RSIN-nummer 824132427
parochiekantoorcdk@gmail.com

Cadier en Keer

 

Cadier en Keer (Limburgs: Keer) is een Zuid-Limburgs dorp, niet ver ten oosten van Maastricht gelegen. 

Het maakt sinds 1982 deel uit van de Nederlandse gemeente Margraten en sinds 2011 van de fusiegemeente Eijsden-Margraten. De plaats ligt aan de provinciale weg tussen Maastricht, Gulpen en Vaals (de N278). Cadier en Keer telden in 2008 3667 inwoners. 

Door de ligging dichtbij Maastricht en langs een belangrijke verkeersweg is het vooral een forensendorp. 

Het dorp ligt op het Plateau van Margraten. 

Oorspronkelijk waren er twee aparte plaatsen; enerzijds Cadier, dat een zelfstandige gemeente was, en anderzijds Keer, dat met Heer de gemeente vormde. Nadat deze plaatsen volledig tegen elkaar aan waren gegroeid, ontstond in het jaar 1828 de nieuwe gemeente Cadier en Keer, die tevens het afzonderlijke gehucht Sint Antoniusbank omvatte. 

Deze gemeente ging per 1 januari op in de huidige gemeente Margraten. 

Eerder al waren delen ervan geannexeerd door de gemeente Maastricht. 

Het dorp is vooral aan de noordelijke zijde van de N278 blijven groeien. 

Er bevinden zich diverse monumentale gebouwen. Het oudste is de oude kerktoren, welke uit de 12e eeuw stamt. Het originele bijbehorende kerkgebouw is in de jaren 50 van de 20e eeuw afgebroken en daarvoor is een nieuwe H. Kruisverheffingskerk in de plaats gekomen. 

Een bekende inwoner van Cadier en Keer is voormalig biljartspeler Jean Bessems. In het landelijk gebied van Cadier & Keer aan de entree van het Heuvelland, tussen Maasdal en Mergelland, met een riant panorama op Maastricht en het traditionele Heuvelland van Berg en Terblijt en Bemelen ligt het gebied Backerbosch. 

Het wordt omsloten door oude bossen, glooiende landerijen en twee wijngaarden. Het terrein biedt plaats aan het klooster van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (S.M.A.), een kruiswegtuin, de golfbaan 'Het Rijk van Margraten' en sportvelden voor hockey, tennis en voetbal. 

De namen Cadier en Keer zouden volgens taalkundige wel eens eenzelfde oorsprong kunnen hebben. Sterker nog, volgens hem zou het wel eens hetzelfde dorp geweest kunnen zijn. 

De naam zou zijn oorsprong ontlenen aan het Latijnse Calendarium, wat 'plaats voor warme baden' betekent. In vroegere tijden lag de taalgrens ietwat noordelijker.

Het dorp was oorspronkelijk Romaans talig en heette Calidier, later verbasterd naar Caidier. 

Toen ook Germaanstaligen in de streek gingen wonen, viel ook de -d eraf en verbasterde de naam naar zoiets als Caieer. 

Dit werd later als Keer geschreven. 

Het weglaten van die zogenaamde -d komt in het Nederlands wel vaker voor. Vergelijk: Veder/veer en Weder/weer. 

Volgens de Limburgse onderzoeker Tummers lag de taalgrens precies op de Dorpsstraat. 

De naam zou ook betrekking kunnen hebben op het Keltische woord kadeir, dat 'hoogte' of 'heuvel' betekent (zie etymologie bij Cauberg).